De Amsterdamse wijk Bos en Lommer ondergaat een ware metamorfose die inspeelt op de sociaal-economische dynamiek in dit vernieuwende woon- en werkgebied. Centraal ligt het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor, in 1959 opgeleverd naar ontwerp van Ben Merkelbach: een kantoorkolos van bijna 40.000 m² bvo langs de A10. Het destijds ultramoderne GAK gebouw was voorzien van roltrappen, air-conditioning, koude-warmte opslag in de bodem en vliesgevels met groen dubbelglas, maar kampte al jaren met hardnekkige leegstand en vormde een blinde vlek in de wijk.
Na diverse haalbaarheidsstudies voor uiteenlopende programma’s die wij in samenwerking met ABT hebben uitgevoerd is door AM en Stadgenoot ingezet op een bestemming als “De Studio” met compacte wooneenheden voor starters op een plint met bedrijfsruimten. Met koopprijzen onder de ton is het concept van compact wonen op een locatie binnen de ring succesvol gebleken. Een beperkt deel wordt aangeboden in de huursector voor studenten.
De woningen van ca. 28 m² worden ontsloten door een ruime hal met servicebalie, laundrette, coffeecorner en andere faciliteiten voor gemeenschappelijk gebruik. De liften, hallen en gangen zijn voorzien van daglicht en een markante kleurstelling die de herkenbaarheid vergroot. De begane grond en souterrain zijn herontwikkeld tot multifunctionele bedrijfsruimten waarvan het interieur is ontworpen door Zecc architecten in opdracht van De Amsterdamse Compagnie. De plint met “solids” speelt een belangrijke rol als ontmoetingsruimte van het complex.
De levendigheid wordt verder versterkt door interactie met het nieuw aangelegde Bos- en Lommerplantsoen met het originele beeldenpaviljoen van de architect Hartsuyker, waarvan ook de bewoners van “De Studio” gebruik maken. Door de gezamenlijke faciliteiten en de groene omgeving is in korte tijd een aantrekkelijk woonmilieu ontstaan.
Met het oog op de beperkte ruimte zijn de woningen voorzien van vloerverwarming, aangevuld met gebalanceerde ventilatie. De horizontaal uitzetbare ramen voorzien in de gevraagde spuicapaciteit en bieden de keuze ook natuurlijk te ventileren. Vanwege de fijnstof- en geluidbelasting was langs de A10 een “dove gevel” zonder open ramen vereist. Hiervoor is een gelijkwaardige oplossing ontwikkeld door middel van een dubbele gevel met “serres”, die met buitenlucht mechanisch geventileerd worden. De luchttoevoer is onzichtbaar weggewerkt als een sleuf onderin de dubbele borstweringspanelen.
De transformatie van het monumentale gebouw door AM en Stadgenoot liep ver vooruit op het gemeentelijke beleid om leegstand van kantoren terug te dringen en tegemoet te komen aan de vraag naar kleine wooneenheden. Na oplevering van noordvleugel in 2012 (320 woonstudio’s en 2000 m² commerciële ruimte) en de zuidvleugel in 2015 (331 woonstudio’s) is de middenbouw van ca. 10.000 m² overgenomen door Steenvastgoed. De samenwerking met Zecc Architecten is voortgezet bij het ontwerp van 120 shortstay-appartementen met sportschool, gemakswinkel en lobby, die zijn verbonden met de multifunctionele plint onder de woningen.
Met de opening van het Aparthotel “Cityden” is de transformatie van het GAK gebouw in 2020 voltooid. Met ruim 770 wooneenheden is een solide herbestemming tot woongebouw gerealiseerd.