Het project Forum Rotterdam betreft een grootschalige maar chirurgische interventie in een gemankeerd stuk wederopbouwstad. Het project omvat samen met het voormalige pand van HH de Klerk een heel stadsblok. Het ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel, voor de Rotterdamsche Bankvereeniging (RoBaVer) gebouwd in 1941 – 49 naar ontwerp van architect H.F. Mertens, is sinds 2010 een Rijksmonument.
Een uitdaging was om de monumentale bank in weerwil van de gesloten gebouwtypologie een grotere mate van interactie met het publieke domein te geven. Het gebouw had behalve de symmetrische hoofdentree oorspronkelijk alleen secundaire toegangen in de beide flanken.
Door de gereconstrueerde centrale entree aan de Coolsingel gemeenschappelijk te maken voor de boekhandel, de bankwinkel en de kantoren is deze belangrijke ruimte weer publiekstoegankelijk gemaakt en kon de verbinding met de bovenetages worden hersteld. De prachtige voorstellingen van de geëtste glasramen van Andries Copier zijn van hieruit weer zichtbaar gemaakt voor het publiek. Bovenaan de gereconstrueerde hoofdtrap is de zolderverdieping opgewaardeerd tot een werkverdieping met veel daglicht en een groot terras. De raamopeningen langs de Coolsingel zijn voorzien van glas tot op de begane grond vloer met nieuwe glazen vitrines.
Aan de Van Oldenbarneveltplaats (de Koopgoot) konden enkele individuele winkelruimten worden herbestemd tot horeca die zorgt voor een levendige schakel tussen Lijnbaan en Coolsingel. ABN AMRO keert hier terug met een bankshop op de hoek en kantoorruimten op de bovenetages.
Op de hoek Coolsingel-Binnenwegplein is door middel van vides over drie verdiepingen een ruimtelijk domein gecreëerd voor de befaamde boekhandel Donner. In de open ruimten zijn als een meubelstuk tussenvloeren en trappen geplaatst die de bezoeker verleiden om over de verschillende etages langs de boekenkasten te dwalen (inrichting niet door WDJA). Aan de achterzijde is een groot atrium met glaskap gerealiseerd. De trappenhuisgevel met geëtste glasramen is ook van hieruit voor het publiek weer zichtbaar. Aan het Binnenwegplein is het bankgebouw toegankelijk gemaakt met een nieuwe entree voor Donner middels het verlagen van de vloer en een reeks doorbraken in de granieten plint. Mede dankzij een espressobar en de beschermde monumentale boom is hier een aantrekkelijk pleintje met terras ontstaan.
Oorspronkelijk een bastion is het bankgebouw een aantrekkelijk en publiek toegankelijk gebouw in de stad geworden.